Mitt sommarsverige rör sig på olika sätt kring skogen och dess produkter, av olika slag. Ofta inleder vi på makens familjeställe, en ö i Bohuslän dit man tar sig enbart med båt. Det är några hundra hektar där man till exempel arbetar på att återinföra eken.

En nyröjd yta visar att tidigare insatser ännu verkar fungera. På ön är annars trä en central del, framför allt nordanvindens och fuktens hårda behandling av allt virke, och bristen på detsamma. Huset som vi besöker, med 14 centimeter till närmsta granne, byggdes om 1944. Grunden är en rejäl timmerstomme från 1800-talet, men under tapeterna visas hur man återvunnit all tillgänglig plank för att bygga 40-talets väggar. Väl sammanfogade, färgglada ytor är resultatet.

Ett mer akut träproblem som uppkommer varje sommar består i segelekan från 50-talet. Den förväntas ingå i den årliga segeltävlingen runt ön. Men frågan är, kommer den i vattnet i tid? Kommer den att svälla till färdbart skick eller inte? Efter att sex, sju starka fått den i vattnet ligger den stabilt på botten några dagar. Sedan öses den, och sprickinspektionen inleds. Just i år var en spricka extra envis. Med vattnet bokstavligen forsandes in, blev deltagandet i tävlingen inställt. Den behövde en vecka till för att vara seglingsbar.

Från denna skogens knapphet och träets utsatthet fortsätter jag till Medelpad Östra. Här besöker vi skogen dagligen, för inspektion, för tävling, för bärplockning. En kväll packas fikakorgen för promenad på den nya skogsbilvägen som planerats med skogsrådgivare och grävts av Norrskogs entreprenörer. Med Norrskogs app följer vi respektive skifte, och funderar på de nya förutsättningar som vägen erbjuder. Utsikten är fantastisk, och skiftena visar alla livskraftig blandskog.

Medan Medelpad Östra erbjuder skogens mångfald innefattar mitt sista besök i sommarskogen återigen nya förutsättningar. Första helgen i augusti rör vi oss i OttsjöfällenVariationen mellan fjälltopp och dalgång erbjuder sina särskilda tjusningar.

En annan gemensam faktor i mitt sommarsverige är föreningsverksamheten. Infrastrukturen på ön i Bohuslän, och dess trädplantering sköts av olika föreningar. Ottsjöturen är ett resultat av föreningssverige med fokus på fritid. I Norrskog betonas den ekonomiska delen av föreningen. För mig är föreningarna en central del för att vara medborgare i en demokrati. Vi som medborgare behöver tränas i att vara föreningsaktiva. Allt från att sitta i styrelse, ingå i valberedning, välja valberedning, skriva motioner, fundera över stadgarnas betydelse och vem eller vad man representerar, till samtalen mellan alla aktiviteter är centrala delar i föreningslivet.

Hur vill vi ha det på vår ö, på vår fritidsaktivitet, i vår ekonomiska förening? I förlängningen innebär dessa delar att demokratin som styrelseskick möjliggörs. Eller med andra ord, med en föreningsstyrd segeltävling upptäcks sprickan i ekan och kan åtgärdas i tid. På motsvarande sätt bidrar medlemskap i Norrskog till att vi tillsammans kan verka för ett hållbart skogsbruk. Och var och en av dessa aktiviteter ger oss möjligheter att ta med de yngre för att förbereda dem att ta över.

Ulla Eriksson-Zetterquist
Styrelseledamot i Norrskogs styrelse

 

2017-11-17