Hilda Runsten

Hilda Runsten

Redan som treåring visste Hilda att hon ville ta över gården en vacker dag. Skogen var den bästa tänkbara lekplatsen. Intresset har följt henne genom hela livet, tack vare att hon fick vara med sina föräldrar i skogen redan från början.

Gården som ligger i Alsenviken har funnit i familjen i fem generationer och Hilda började tidigt tjata på sina föräldrar för att påbörja generationsskiftesprocessen, eftersom drömmen var att själv få äga och vårda skogen.

- Jag kom in som delägare när jag var 34 år, vilket jag så här i efterhand förstått är väldigt tidigt, men jag tyckte då att det var alldeles för sent! Jag hade gärna gjort det tio år tidigare, men det där är en ekonomisk fråga. Som ung har man ofta inte dom ekonomiska förutsättningarna.

Hilda brinner för själva förvaltandet och kan riktigt snöa in på vägar och planering. Hon vill ha koll på sin skogsfastighet och sitter gärna tillsammans med sina föräldrar och går igenom skogsbruksplanen.

- Att få lilla Sofie, som nu är 6 månader, har satt skogsbrukandet i ett helt nytt perspektiv. De åtgärder som vi nu gör är det hon som kommer att se resultatet av.

De första kontakterna med Norrskog fick Hilda när pappan varje år kom hem från Norrskogs årsmöten med en ny keps. Men under studietiden började Hilda ifrågasätta föreningstanken och den koopertiva idén, som hon tyckte kändes väldigt omodern.

- Jag pluggade affärsutveckling och förstod inte varför vi inte sålde virket till högsbjudande aktiebolag. Men med tiden har jag insett att det här är en fantastisk ägarform som ständigt utvecklas och som nu är på frammarsch igen, i helt nya former.