Per Sandelin

Per Sandelin

Sen barnsben har skogen varit en plats där Per Sandelin gärna tillbringar ledig tid med att fiska och jaga. Men det tog ett tag innan det gick upp för honom att det var skogen han ville ägna sig åt professionellt.

– Jag hade jobbat en längre tid inom socialtjänsten i Sundsvall när jag och min fru tog över hennes föräldrahem i Töva. Det är en riktigt fin skogsfastighet på 80 hektar produktiv skogsmark och det var i och med det som mitt skogliga intresse kom igång ordentligt. Fastigheten har en ganska låg medelålder, vilket inneburit en hel del skogsvård i form av röjning och gallring.

– Det var när jag och min fru övertog skogsfastigheten som jag blev helt såld. Jag ville ägna mig åt skog på heltid och hittade en högskoleutbildning på distans via Linnéuniversitetet, berättar han.

Att byta riktning har krävt en hel del arbetsdiciplin. De senaste tre åren har Per fortsatt arbeta deltid parallellt med studierna samtidigt som småbarnslivet krävt sitt.

– Jag har en otroligt stöttande familj, konstaterar han.

När det var dags för examensarbete i våras kontaktade han Norrskog.

– Rolf Edström på kommunikationsavdelningen var väldigt tillmötesgående och hjälpsam. Han delade med sig av sitt stora nätverk och kom med förslaget att jag skulle skriva om kostnadsförändring i och med utfasningen av insekticider 2020, vilket jag också gjorde. Under våren har han fått sin skogskandidatexamen, liksom sin första anställning som skogsrådgivare.

– Jag utgår från Norrskogs kontor i Fränsta sedan mitten av augusti. Det känns jättespännande!