Rolf Strömberg

Rolf Strömberg

- firar 60 år på NWP i Hissmofors!

Varför vill man arbeta på samma arbetsplats i nästan 60 år? Det är roligt och jag trivs så himla bra! säger Rolf Strömberg och flinar lite finurligt. Han är svarvaren som vigt sitt arbetsliv till sågen i Hissmofors, liksom hans pappa, farfar och farfars far före honom.

Rolf har fört en ganska undanskymd tillvaro i alla dessa år. Verkar inte vara den som gör mycket väsen av sig. Men den senaste tiden har han hamnat i rampljuset – blivit uppmärksammad i bådelokal- och riksmedia.

Unikt att stanna så länge
Som arbetsgivare vill vi förstås också lyfta fram denna unika man. Enligt statistiska centralbyrån har endast fyra procent av Sveriges befolkning varit kvar på samma arbetsplats i 25 år eller mer.

Rolf är stolt över sitt yrke och sin arbetsplats. Arbetsuppgifterna har varit likartade, även om förutsättningarna har förändrats en del. Han tillverkar reservdelar till sågarna vid sin svarv.

- Vi har hållit till i lite olika lokaler och förr var vi betydligt fler i verkstaden än vi är nu. Annars har det mesta rullat på!

Den svarv han använder nu är i princip lika gammal i gården som han själv. Han var den första som fick lära sig använda mikrometer, medan de då äldre gubbarna använde skjutmått.

- De var tjuriga och ville inte förändra sig, men mina reservdelar blev alltid bättre…

Uppskattad arbetskamrat
Och omgivningen vittnar om att så fortfarande är fallet. Han är en uppskattad arbetskamrat och aldrig omöjlig att hjälpa till. Numera jobbar han två dagar i veckan, men rings in när det blir ”kris” även övriga dagar.

Den digitala utvecklingen har han mest märkt av i fikarummet.

- Förr spelade vi alltid kort på rasterna och det var roligt. Nu sitter alla med sina telefoner.

År 1894 klev Rolfs farfars far in på sågen som den förste av släktens män i fyra generationer. Rolf är 74 år, men har inga planer på att lägga av. Han har alltid varit nöjd med sin arbetsgivare och fortsätter gärna jobba så länge han får! Och han kommer kanske inte vara den sista i släkten med samma arbetsplats.

- Min dotterson läser byggnadsprogrammet och brukar sommarjobba här!