Älgrecept

Anitas älgköttsoppa med trumpetsvamp

300 g grytbitar av älgkött
200 g rödgul trumpetsvamp
1 gul lök
2 msk vetemjöl
1 msk soja
1 tsk timjan
1/2 dl rönnbärsgelé
2 st oxbuljongtärningar
8 dl vatten
2 dl crème fraiche
persilja
rosépeppar

• Skär köttet i smala strimlor, hacka lök och svamp.

• Fräs kött, lök och svamp och rör i vetemjöl.

• Tillsätt soja, timjan, rönnbärsgelé, buljongtärningar och vatten.

• Låt soppan koka i fem minuter innan du tillsätter crème fraiche.

• Koka därefter ytterligare fem minuter.

• Garnera med persilja och rosépeppar.

 

Älgrullader (4 portioner)

Rullader: 600 g älgkött, ytterlår, 150 g rökt sidfläsk, 2 hamburgergurkor, 1 gul lök, smör, 2 persiljekvistar, tandpetare

Fond: 1 gul lök, 2 morötter, 1 bit rotselleri (100 g), smör, 1 tsk vetemjöl, 2 dl rödvin, 6 dl vatten, 2 tsk tomatpuré, 1-2 lagerblad, 4 krm timjan, 4 dl mörk viltfond, salt och peppar

1. Värm ugnen till 150 grader. Skär köttet i tunna skivor, banka ut mellan plastfolie. Skär fläsk i cirka 1 cm tjocka stavar. Skär gurka i tunna stavar. Skiva lök och fräs mjuk i smör. Fördela fläsk, gurka, lök och persilja på köttet. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

2. Hacka löken. Skär morötter och selleri i småbitar. Fräs på låg värme några minuter. Pudra över mjöl.

3. Bryn rulladerna i smör. Salta och peppra. Lägg över i grytan. Vispa ur stekpannan med rödvin och vatten. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och timjan. Koka upp och slå över rulladerna. Tillsätt viltfond. Koka under lock i ugn i cirka 1 timme, eller tills rulladerna känns möra. Sila av fonden, red med arrowrot utrört i vatten. Lägg tillbaka rulladerna och ge ett uppkok.


Grillad älg med trattkantarellsås

6–8 hg biff eller stek av vuxet djur skärs i 2 cm skivor.

Kryddor som gnids in i köttet:
svartpeppar, spiskummin, vitlök, paprikapulver, kanel och salt.

Marinad
0,5 dl olja, 2 msk teriyakisås,
1–2 msk sojasås, 1 kiwi

Mosa kiwin, enklast direkt i en plastpåse. Blanda därefter i resten av ingredienserna. Lägg i köttskivorna och blanda ordentligt så att marinaden kommer åt alla köttskivorna.

Sås
1 dl torkade trattkantareller, 2 schalottenlökar eller 1 st gul lök, 0,5 msk soja, 1 dl vitt vin, 2 dl grädde, 1/2 buljongtärning eller viltfond, 1 msk tomatpuré, salt, svartpeppar, portvin, vetemjöl

Blötlägg kantarellerna i cirka 1 dl vatten. Finhacka löken och fräs denmjuk i olja utan att den får färg. Red med vetemjöl om du vill ha en tjockare sås. Späd med vin och grädden. Tillsätt sojasås, dijonsenap, tomatpuré och buljong, låt koka en stund. Tillsätt trattkantarellerna och blötläggningsvattnet, koka några minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite portvin.

Grilla majs och kött, vänd köttet flera gånger tills det är rosa i mitten.