Björksav– en perfekt energikick på våren!

Skogens egen energidryck

Det finns en lång historisk användning av björksav som traditionellt har druckits för att lindra och bota en mängd olika åkommor så som förkylning, pollenallergi, njursten m.m. Man sa att man skulle ut i skogen och dricka märg i benen, och det är väl inte så dumt tänkt.

Björksav har en mild, sötaktig smak och är rik på vitaminer och mineraler, framför allt c-vitamin och kalium. Saven håller några dagar i kylskåp, men går även bra att frysa in och ta fram kulna höstdagar när det behövs lite extra energi.

Det går att ta sav mellan tjällossning och lövsprickning, sedan behöver trädet saven själv. Att tappa sav är lätt, och en björk kan ge mellan en halvliter och flera liter sav per dygn.

Obs! Björksavstappning ingår inte i allemansrätten och man måste ha markägarens tillstånd.

Det här behöver du:

  • En borr, ca 6 mm i diameter
  • Sugrör eller slang som passar i hålet
  • En flaska, minst 0,75 liter (en björk kan sava väldigt fort, så man behöver en stor flaska)
  • Snöre som håller för en flaska full med sav

Så här gör du:

1. Borra ett litet hål i björken, ca 6 mm i diameter och 5 mm djupt

2. Knyt fast en flaska under hålet

3. Peta in ett sugrör eller en slang i hålet och led ner i flaskan

4. Håll koll på björken så att du kan byta flaska när den första blir full

5. När du är klar – tälj till en träplugg som är lite för stor för hålet

6. Slå in pluggen i hålet så att saven slutar droppa

7. Tacka björken

8. Välj en annan björk nästa år