Dags att ta vara på årets späda nässlor

Dags att ta vara på årets späda nässlor

Det är nu på våren nässlorna är som bäst. Nässlor är fantastiska och finns precis utanför våra dörrar. Du kan plocka dem, förvälla, torka och frysa in dem så man kan alltså äta nässlor under hela säsongen.

Brännässlor är laddade med nyttigheter, bland annat innehåller de C-, B- och A-vitamin, är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium och kalium. Du kan använd nässlor på samma vis som du använder spenat, till exempel i soppor, paj och gratänger. Om man torkar dem kan man njuta det som te eller som krydda i bl a potatismos eller bröd.

Skörda brännässlor
Det är de små späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning, så den absolut bästa skördetiden är nu under våren. Plockar du de små späda skotten från april till juni kan du använda nässlor i maten - med ett både gott och näringsrikt resultat. Men även mitt i sommaren går det bra att plocka brännässlor, ta bara de spädaste bladen högst upp och skippa den grova stjälken. Självklart är det bra att använda handskar när du skördar. Rensa sedan nässlorna noga och skölj i vatten.

Förväll brännässlor
För att kunna äta dem måste du förvälla brännässlorna, så att de inte bränns. Det betyder att du kokar nässlorna på medelhög värme i några minuter, mellan 3 till 5 minuter är lagom. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt. Vill du inte använda dem på en gång så frys in de förvällda nässlorna i små fryspåsar, perfekt att plocka fram under vintern.

Torka brännnässlor
Bred ut nässlorna på ett lakan som läggs på en varm och torr plats, och vänd sedan bladen varje dag. Eller lägg nässlorna på en plåt och torka dem i ugnen på ca 50 graders värme med ugnsluckan lite öppen i några timmar. Dra av bladen från stjälkarna när de blivit torra och frasiga och förvara sen i en lufttät burk. 

Nässla som gödselmedel
Du kan också använda nässlor att gödsla med i trädgården Nässelvatten är ett gödselmedel som är mycket rikt på kväve. Fyll en hink med nässlor (hela nässlan används) Tillsätt vatten så att det täcker nässlorna. Låt stå och dra i minst fyra dagar. Sila sedan av vattnet och späd det till ungefär 1:10.

Recept

Gör ditt eget nässelté
Använd 1 tsk torkat nässelpulver i en kopp te, och drick ett par gånger per dag, för att motverka tarminfektion och inflammationer.  

Måltidsdyck

Kallt nässelté är även en god måltidsdryck, späd den gärna ytterligare och tillsätt lite citron.

Gör din egen nässelsoppa (4 port) 
400 gram färska eller förvällda nässelblad
0,5 tsk salt
8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök (valfritt)
2 msk olivolja eller smör
2 msk mjöl
1 dl grädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
4 kokta ägg till servering

Skala och hacka lök och vitlök fint.
Fräs löken i olivolja eller smör någon minut, tillsätt nässlorna och fräs någon minut till.
Pudra över lite mjöl över nässlorna och rör ut det i nässlorna.
Spä soppan med vatten och grädde samt vittvin.
Koka soppan i fem minuter.
Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Du kan också ha i en halv grönsaksbuljongtärning.
Servera nässelsoppan med kokt ägghalva eller efter tycke.

Gör ditt eget nässel- eller spenatbröd
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk havssalt
2 dl finhackade nässlor, 1 dl nässelpulver eller2 dl finhackad spenat
10-15 hackade svarta oliver
3 dl ekologiskt grahamsmjöl
cirka 10 dl ekologiskt dinkelmjöl

Rensa nässlorna, skölj och finhacka bladen eller spenaten. Blanda ut jästen i det ljumma vattnet, tillsätt havssalt, färska nässelblad, torkdade nässlor eller spenat och svarta hackade oliver. Rör ner grahamsmjölet försiktigt och fyll sedan på med dinkelmjöl tills det blir en fin och jämn deg. Spar lite mjöl till utbakning. Knåda degen i en stor skål, jäs övertäckt i cirka 60 minuter. Använd restrerande mjöl och knåda till limpor. Jäs igen cirka 40 minuter under köksduk. Gör gärna lite fina snitt i limporna efter cirka 20 minuter och täck dem sedan ytterligare 20 minuter. Grädda i 200 grader cirka 35 minuter eller tills dess att brödet är torrt inuti (känn med en potatissticka). Servera till nässel- eller spenatsoppa.