Gör en sälgflöjt

Gör en sälgflöjt

Det här är den bästa tiden för den som vill göra sälgpipor, när sälgen är mjuk och barken lossnar lätt.

För en sälgpipa behöver du en ca 15 cm lång kvist med slätt skal. Kvisten ska vara rak och ungefär lika tjock som ett finger. Kom ihåg att du behöver markägarens tillstånd att bryta av sälgkvistar. Det hör inte till allemansrätten.

Gör först munstycket. För detta gör du ena ändan av kvisten sned, precis som på en blockflöjt. Sedan gör du ett litet jack genom barken och ner i kvisten på 2–3 cm avstånd från munstycket.

Med en vass kniv gör du ett spår i barken runt hela kvisten på 5–10 cm avstånd från jacket. Sedan är det dags för den svåraste fasen som du behöver tid för. Knacka mycket försiktigt med knivskaftet på barken mellan munstycket och jacket.

Vrid samtidigt barken fram och tillbaka så att den lossnar. Barken måste vara hel när den lossnar eftersom den senare ska placeras tillbaka.

Tälj bort en bit mellan den sneda ändan och jacket. Gör jacket större. Jackets djup inverkar på sälgpipans ljud. Sätt barkhylsan tillbaka.

Nu är det dags att testa hur den låter. Den färdiga sälgpipan torkar snabbt på våren och ljudet försvinner. Därför är det bra att låta den ligga i rent vatten några dagar.