Mycket gott av granskott!

Mycket gott av granskott!

Det finns en rad olika recept på hur man kan tillaga granskott: Syltade, i sillinläggning, smörstekta, som krydda i snaps, i sallad, pesto eller tomatsalsa. Och framför allt som jättegod sirap. Prova att göra din egen, det är busenkelt och barnsligt gott. Dessutom doftar det så gott av skog i köket.

Granskottssirap

Plocka granskott som är ungefär en fingernagels storlek. Varva skotten med råsocker i en glasburk, vartannat lager skott, vartannat socker så du har ungefär lika stor mängd av vardera ingrediens. Skruva på locket och ställ burken i ett fönster som vetter mot väst eller öst. Låt stå i 3-4 veckor. Skaka och vänd på burken varje dag. När skotten tappat färgen och sockret smält är sirapen klar. Sila av och häll på mörk glasflaska.

Sirapen håller i drygt ett år och ska förvaras i kylskåp och är fantastiskt god på glass, pannkakor eller ringlad över en sallad. Naturligtvis passar den även bra till en god och smakrik ost. Prova även att byta ut sockret mot muscovadosocker. Lägg gärna till några limeskivor eller färsk ingefära. 

En  variant av granskottsirap

Koka 200 g späda granskott med 1 l vatten i 10 minuter.
Sila av granskotten och koka upp avkoket. Tillsätt 1 kg socker under omrörning och koka sakta till sirapskonsistens. Häll på rena glasburkar och förvara svalt eller i burkar i  frysen.

Syltade granskott

1 liter granskott
1 liter vatten
1 dl vitvinsvinäger
500 gram socker
½ dl rosépeppar

Plocka granskotten när de är späda, ljusgröna och 2-3 cm långa. Blanda lagen. Lägg i granskotten och sjud försiktigt (låt det inte koka) cirka 10 minuter. Häll upp granskotten i glasburkar. Smakar mycket bra som tillbehör till till kött eller fisk!
Hållbarhet: minst 3 månader i kylskåp.

Picklade granskott

1,5 l granskott
5 dl ättika
1 l socker
1,5 l vatten

Koka upp ättikslagen och slå på granskotten, förvara svalt i kyl.

Granskottsdricka 

2 liter ljusgröna granskott
1 skivad citron
1 liter vatten
1 liter socker
1 msk citronsyra

Rensa granskotten från skräp. Lägg dem i en rostfri kastrull eller bunke. Täck skotten med en skivad citron. Koka upp vatten, socker och citronsyra. Häll den kokande lagen över granskotten. Låt stå kallt och dra i 2-3 dygn. Sila av drycken genom en silduk. Häll på plastflaskor och frys in det som inte går åt på en gång. Ger ca 2 liter dryck.

Granskottsglass

4 dl grädde
1 dl honung
4 äggulor
3 dl späda granskott 

Häll grädden i en kastrull och låt koka upp. Vispa ihop äggulor och honung och tillsätt långsamt grädden i ägg- och honungsblandningen. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt under omröring tills den börjar tjockna. Ta bort kastrullen från plattan. Kör smet och granskott i en mixer och blanda tills det är en slät massa. Låt blandningen svalna i kylskåp under några timmar eller över natten.  Frys smeten i glassmaskin.

Granskotts glass (Rawfood)

3 dl cashewnötter 
1 dl granskott, nyplockade 
1 msk kokosolja, flytande 
1- 2 msk honung
1-2 krm spirulina
Citronsezt från 1/2-1 citron 
1-2 dl vatten

Mixa cashewnötter med övriga ingredienser, börja med 1 dl vatten och späd efterhand om det behövs. Mixa tills smeten blir slät och len. Frys in i glassformar eller i en skål. Fryser du in den i en skål och vill forma till kulor, ta fram och halvtina, gör kulor och frys om.