Vad händer med löven på hösten?

Vad händer med löven på hösten?

På hösten när ljuset avtar och temperaturen sjunker drar trädet tillbaka klorofyllet från lövet, och går i vila. Bladen är både gula och gröna under sommaren, men den gröna färgen döljer den gula färgen.

När hösten kommer framträder den gula färgen. Den gröna färgen går alltså tillbaka och de andra färgämnena kan komma fram och ge oss en sista skönhetskick innan den gråbruna skalan tar över.

Gula färger
Det är karotenoider som gör bladen gula, samma ämne som ger moroten dess färg. Färgämnet finns i bladet hela sommaren, men syns inte på grund av klorofyllet.

Röda färger
De röda färgerna kommer främst från antocyaniner, som nybildas i bladcellernas hålrum på hösten. I vakuolerna, som hålrummen kallas, bildar träden socker på dagarna. Under kalla nätter omvandlas sockret till antocyaniner. Den mängd antocyanin som bildas varierar mellan åren och det beror  främst på temperaturen.  Den röda färgen är vattenlöslig och tvättas ur från bladen på marken när det regnar. Därför hittar man färre röda blad regniga höstar.

Varför faller löven av?
För lövträden är det bra att bli av med bladen. De tål nämligen inte frost, så det är ingen idé att behålla dem under vintern. Trädet kontrollerar själv att bladen faller av om hösten och hinner därför dra ut all näring ur bladen, innan det låter dem falla av. Den näringen kommer de nya späda knopparna till godo, när de ska slå ut på våren.