Jag lät alla mina maskrosor finnas...

Jag lät alla mina maskrosor finnas...

Vårt vanligast ogräs, måste man väl kalla den men maskrosen är såväl vacker som frodig och dessutom både ätbar och till och med delikat? Passa på att ta tillvara den gratismat naturen bjuder på runt varje knut.

Maskrosen innehåller C-vitamin, är renande, urindrivande, leverstärkande och med sin bittra smak så stimulerar den matsmältningen. Bladen kan användas i sallad, pesto eller smoothie, men välj de små bladen – äldre blad kan bli lite väl bittra i smaken. Även blommorna och roten är ätliga.

Maskrospesto

ca 2 dl

1 l maskrosblad
1 hackad vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan (eller annan lagrad ost)
1/2 dl pumpakärnor eller pinjenötter
1 citron, rivet skal
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 dl rapsolja

Lägg allt utom oljan i en matberedare och mixa till en fin smet. Häll i oljan i en stråle medan du mixar. Smaka av.

Maskrosmarmelad

4 dl vatten
5 dl maskrosblomblad ( endast det gula)
5 dl syltsocker
1 tsk rivet citronskal

Koka upp vattnet och häll över de gula blombladen. Låt dra i 20 min.
Häll blombladen och vattnet i en nätsil placerad över en tjockbottnad kastrull. Tryck ut så mycket vätska som möjligt ur blombladen med en sked.
Blanda vätskan med sockret och koka upp. Låt sjuda 2 min eller tills sockret löst sig.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner citronskal. Skumma noga!
Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma burkar. Förslut direkt och förvara svalt.

Maskrossaft

1 liter maskrosblommor (endast kronblad, ca. 2 liter orensade)
1½ liter vatten
1 skivad citroner
2-3 dl socker

Rensa blommorna och skölj dem noga. Plocka bort det gröna på blomman. Saften kan bli besk om mycket av det gröna kommer med i saften. Koka upp blommorna, vatten, citroner och socker. Låt stå i minst 6 timmar, sila bort allt genom kaffefilter. Häll upp på väl rengjorda flaskor.