Pimpad pimpling

Pimpad pimpling

Fiskar är inte lika aktiva på vintern som på sommaren, därför gäller det att inte överdimensionera betet. När Erik Andersson inte arbetar som planläggare i Östersund ägnar han sig gärna åt isfiske. Här delar han med sig av sina bästa tips för bra abborrfiske

– Visst finns det alltid undantag men generellt kan man säga att abborren inte jagar på samma sätt på vintern som på sommaren och oftast är det med ett mindre bete man får i gång dem, säger Erik.

 I hans egen fiskelåda trängs handgjorda pirkar och krokar men vi kan urskilja tre typer av ganska små beten: vertikalpirk med färgkrok, mormyschka, en liten wolframförtyngd krok och vertikalpirk med mormyschka i stället för färgkrok. Samtliga agnas med maggot eller fjädermygglarver.

– Testa gärna att ha en uppsättning krokar i grälla färger och några i en dov färg. Själv kör jag mycket med brandorange eller svart. Sen får man försöka känna in vad det är för bete som gäller för dagen. Förutsättningarna kan variera från dag till dag, säger han. Sen var det det här med borrningen. Erik använder olika borrar men rekommenderar gärna en Mora Nova på 110 milimeter.

– Det gäller att inte ha en för grov borr, då blir det för jobbigt att borra, säger han. En vanlig fisketävling på fyra timmar brukar han borra mellan 40 till 80 hål.

– Eftersom abborren kan stå ganska stilla på botten så gäller det att hitta åt dem, man får själv flytta på sig tills man får napp, konstaterar han. Under en tävling stannar man inte många minuter vid ett hål där man inte får napp.

Först sänker han ner betet. Om det inte nappar gör han några lockryck och om det fortfarande inte nappar är det bara att borra upp ett nytt hål.

Fisken han får upp lägger han i skryllan, ryggsäcksstolen där han också förvarar sina fiskeprylar. Isdubbarna har han runt halsen.

– Jag har ramlat i ett par gånger och även om kroppen har en inbyggd reflex att flyga upp ur vattnet så bör isfiskare alltid ha isdubbar runt halsen som säkerhet, jag gillar Lundhags eftersom de är ställbara runt halsen.