Rönnbärshöst

Rönnbärshöst

3 små rönnbär per dag fyller hela ditt dagsbehov av C-vitamin och är ett perfekt naturligt vitaminpiller. Rönnbär tål både upphettning och nerfrysning utan att mista sitt näringsinnehåll. Ett av våra svenska superbär som förebygger urinvägsinfektioner och ger immunförsvaret krafter

Den sura smaken på rönnbär tonas ner efter första frosten så vänta gärna tills dess innan du plockar dem. Rönnbär tål både upphettning och nerfrysning med behållna näringsämnen och är mycket enkel att hantera. Rönnbären smakar sötare efter infrysning och i mångas tycke också godare då. Du kan använda bären både färska, torkade och frysta. Enkelt och nyttigt, nära tillhands! Torkade rönnnbär är gott att ha i müslin.

Även om det är frestande att plocka stora mängder rönnbär så ska det sparas lite på träden eftersom bären utgör livsviktig föda för fåglar under vintertid.

Här kommer några recept:

Rönnbärsgelé

Här kommer ett recept på rönnbärsgelé som är ett gott tillbehör till söndagssteken. Plocka gärna bären när frosten har varit framme och bitit i dem. Men det kan du också ordna själv genom att lägga dem i frysen över natten. Skölj dem innan de fryses!

2 kg frostbitna, sköljda rönnbärsklasar
1 liter vatten
9 dl strösocker per liter saft

Gör så här:
- Lägg de frysta bären i en kastrull och häll på kallt vatten. Lägg på lock och koka upp på medelvärme. Låt småkoka 5 minuter tills bären går sönder och släpper ur saften. Häll upp dem i silduk och låt saften självrinna under ett par timmar eller över natten, pressa inte.
- Mät saften och häll den i en vid kastrull. Koka upp igen och låt koka utan lock i 5 minuter. Skumma av.
- Rör ner sockret lite i sänder, rör tills det löst sig helt. Koka upp igen och skumma av, låt koka sakta utan lock och omrörning ytterligare 5-10 minuter. Skumma igen om nödvändigt. Gör ev. geléprov.
- Om du vill förstärka viltsmaken ytterligare kan du lägga till 1 tsk krossade enbär mot slutet av koktiden. Fiska dock bort dessa innan du fyller i burkar.
- Fyll gelén i rena, små, varma glas eller burkar. Låt kallna med ett papper över till nästa dag. Sätt på locket och förvara i kylskåpet.
- Prova även rönnbärsgelé med äpple. Gör som ovan, men lägg till 3-4 äpplen i bitar innan du kokar saften.

Så här gör du rönnbärsmarmelad

5 dl rönnbär
1 grapefrukt
1 citron
5 dl vatten
7 dl socker

Marmeladen blir vackert rödgul.Rensa och skölj rönnbären väl. Skala citron och grapefrukten och skär dem i mindre bitar. Lägg bär och frukt i en kastrull med vatten och låt den koka på svag värme i cirka 45 minuter. Rör ner sockret och låt koka kraftigt i 15 minuter. Ta bort skum och ös upp i rena glasburkar. 

Rönnbärsketchup

2 dl rönnbär
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
50 g smör
1 ½ dl socker
1 msk timjan
1 dl vatten
1 dl äppelcider­vinäger

Rensa och koka rönnbären ­hastigt i lättsaltat vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg smöret i en kastrull och tillsätt lök, vitlök, socker och timjan. Värm tills löken blir blank och sockret löser sig något. Tillsätt rönnbär, vatten och vin­äger. Låt allt koka ihop i 10 minuter. Mixa till en slät massa. Sila och häll upp i en flaska. Förvara flaskan mörkt och svalt. Håller sig 1 månad, ännu längre om man utesluter smöret.

Sötsyrliga höstremmar

Mixa samman 1 1/2 dl rensade nypon, 1/2 dl rönnbär, 1/2 dl lingon, 1 äpple skalat och hackat i bitar, 1/2 dl flytande honung eller agavesirap (smaka av och ta i mer om du vill ha sötare smak), 1 tsk pressad citron och 1/4 tsk äkta vaniljpulver (vaniljpulvret och citronsaften kan uteslutas).

Mixa till en jämn smet och bred ut tunt över nästan hela bakplåtspapper. För att remmarna ska hålla ihop sedan så får de inte vara för tunna. För tjocka remmar tar däremot längre tid att torka, så ett slags mellanting är bäst. Remmarna ska sedan torkas mitt i ugnen på ca 50-55 grader i några timmar.