Skogens röda guld

Skogens röda guld

Lingonens tid är här! Och de senaste studierna visar att vi bör äta massor. De röda bären är nämligen mycket nyttigare än vad forskarna tidigare trott!

Lingon kallas numera för det nya superbäret. De små kraftpaketen har visat sig bl a bromsa effekterna av fet mat. Att lingon kan påverka blodsockret positivt uppmärksammades redan i början av 1900-talet av läkaren Karl Petrén som rådde diabetiker att äta minst 500 gram lingon om dagen. Bäret har också haft en hedersplats inom folkmedicinen och bland annat ordinerats mot urinvägsbesvär. (Källa: https://www.svd.se/ett-svenskt-superbar)

Torkade Lingon

Bred ut lingonen på en plåt (låt dem gärna stå och torka i rumstemperatur i några dagar) och torka dem sedan på mycket låg värme (cirka 70°C) i ugn (gärna varmluft) i några timmar. Titta till dem då och då och ta ut dem när de antagit ungefär samma skrynklighet som russin brukar ha. Låt svalna på plåten och förvara sedan torrt och svalt i burk med lock.

Lingonsemifreddo

Du behöver:
4 st ägg
0,5 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
3 dl rårörda lingon

Gör så här: Separera äggulor från vitor (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, strösocker och vaniljfrön vitt och fluffigt. Vispa grädden fluffig. Vänd ner den i äggsmeten, tillsätt rårörda lingon. Vispa äggvitor till ett vitt skum i en torr och ren bunke. Vänd ner skummet i semifreddon. Fyll en form med glassmeten. Frys i cirka 4 timmar så att den är ”halvfryst”, den ska vara mjuk i mitten.

Lingonmarmelad med portvin 

Ingredienser:
1 kg frysta lingon
1 dl vatten
2 lagerblad
Ca 5cm kanelstång 
2-3 st stjärnanis
½ vaniljstång, urskrapad
500 g syltsocker
0,5 dl portvin eller glögg

Så här gör du: Häll ner lingon, vatten, vanilj samt den urskrapade vaniljstången och kryddor i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt portvin och syltsocker och låt koka ca 10 min. Häll upp på burkar.

Lingon är bra för huden

Det går utmärkt göra ansiktsmask på lingon, bara att mosa och använda. Lingon har genom tiderna används inom skönhetsvård eftersom det är en stark antioxidant.