Sportlovstider och vinterutflykter

Sportlovstider och vinterutflykter

Den här tiden på året är som gjort för utflykter och aktiviteter ute i det fria och visst smakar det mesta ännu godare när man får äta utomhus. Inget slår väl doften från nykokt kaffe över en öppen eld? Nygrillad korv är inte heller dumt men det finns mycket annat man kan laga till vid brasan. Här kommer några smaskiga alternativ.

Pinnbröd


Bröd som du lätt bakar genom att vira runt en pinne som du hittar i skogen. Recept: 5 dl vetemjöl, 2 tsk salt, 2 tsk bakpulver, 2 dl vatten. Blanda alla ingredienserna hemma och lägg i en påse. Rulla sedan degen runt en pinne som du håller över elden eller glöden.

Kanelbullar

Självklart kan man även baka kanelbullar över öppen eld. Precis som vanliga pinnbröd.
25 gram jäst
2.5 dl mjölk
1 st ägg
1 dl strösocker
1 nypa salt
8.5 dl vetemjöl

Fyllning
100 gram smör
strösocker
kanel

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt ägg, socker, smöret i klickar, salt och mjöl. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.  Låt jäsa under plast till dubbel storlek, minst 30-40 minuter.

2. Ta upp degen på bakbord, kavla ut till en platta och bred över fyllningen. Rulla och skär till bullar. Ta med ut i skogen och snurra upp på grillpinnar. Grilla över glöd.

Chokladbanan

Gör en skåra i en oskalad banan. Stick in chokladbitar i skåran. Linda in bananen i aluminiumfolie och lägg paketet på glöden. Efter cirka 10 minuter är det hela klart. Ät och njut av en av världens godaste lägereldsfavoriter!

Popcorn

Inget slår känslan av att poppa popcorn direkt över öppen eld. Dela aluminiumfolie i bitar, ca 45 cm långa, och lägg en näve majskärnor mitt på. Ringla en tesked rapsolja över. Vik ihop foliearket på mitten (efter långsidan) och vira ihop ändarna. Fäst ändarna på en pinne och håll den över elden eller lägg in foliepaketet som det är på elden. När det slutat poppa är det klar. Salta och njut.

Stekta äpplen

Gröp ur kärnhuset ur äpplet med hjälp av en kniv, men se till att du inte sticker kniven rakt igenom. Fyll hålet med kanel blandat med socker. Sätt äpplet på en spetsad och skalad pinne och stek över glöden i 5-10 minuter. Skalet skall vecka sig och spricka men inte bli svart och bränt.

Frasiga våfflor

Ta med dig våffellaggen och grädda härligt frasiga våfflor över elden. Doften som sprids är underbar. Laggen användes förr i tiden till gamla vedspisar och idag kan du köpa dem för några tjugor på loppisar och i antikbodar. Perfekt att ta med sig på utflykten. Smeten till våfflorna gör du smidigast hemma och tar med i en bunke eller plastflaska.

3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
1 ägg
100 g smält smör

Lägg laggen på ett grillgaller, låt den bli ordentligt varm, smörj med smör, häll på smet och grädda. Vänd några gånger och kika lite försiktigt så att våfflan släpper innan du öppnar ordentligt.

Varma mackor i järn

Värm smörgåsjärnet över elden och lägg på en klick smör innan du lägger i brödskivor på var sin sida av järnet. Förbered en en härlig röra av riven skinka, tärnade tomater, hackad röd lök, riven god ost och crème fraiche och krydda med salt och peppar. Det här är ett gott alternativ till grillade hamburgare och korv.