Tjuvstarta våren i köket!

Tjuvstarta våren i köket!

Nu är det snart vår och många av oss drömmer om frisk och härlig grönska och doften av skog och äng. Kanske drömmer du också om ekologiskt odlad och giftfri mat. Det är alltid en underbar känsla att se något växa och att sedan få skörda det man sått. Men varför vänta? En kruka, lite jord, ett frö och ett fönsterbräde är allt du behöver. Sen är det bara att vänta på den späda grönskan.

Hitta ett bra kärl

Det går utmärkt att t ex använda rengjorda konservburkar. Du kan också använda plastlådorna som cocktailtomater och vindruvor förpackas i, eller nederdelen av en mjölkförpackning. Vilka krukor eller kärl som helst funkar bara dom tål vatten och har hål i botten.

Använd rätt jord

Om du vill kan du lägga lecakulor i botten av kärlet för att få en bra dränering. Fyll sedan på med två tredjedelar planteringsjord och en tredjedel såjord. Sen planterar du fröna enligt instruktionerna på fröförpackningen och ställer krukorna ljust, varmt och dragfritt. Du kan också lägga plast med hål i över plantorna för att få en drivhuseffekt, men se upp så att det inte blir kondens under plasten. Det mår de inte bra av.

Det börjar gro

När du ser hjärtbladen komma upp kan du ta bort plasten. Vattna dem gärna med blomspruta när de är små. Då får de lagom mycket vatten. Det fiffiga med att plantera i båda jordsorterna på en gång är att du slipper plantera om kryddorna när de börjat ta sig.

Dina kryddor kommer upp sig

Det är bra att gallra lite bland plantorna så att några får en chans att växa till sig ordentligt. Sen är det bara att skörda. Det finns vissa växter som lämpar sig bättre för odling i kruka inomhus än andra. Mynta, citrongräs, citronmeliss, persilja, basilika, chili och timjan brukar klara sig bra. Du kan även prova örter som salvia, dragon, oregano och mejram. Det funkar även fint att odla sallat och rädisor, men det kräver lite mera jord.

Även vitlök kan du odla på fönsterbrädan men att odla fram hela vitlökar inomhus kan vara svårt. Däremot kan du enkelt odla vitlöksblasten, som påminner om vårlök, och är jättegod att ha i maten. Allt du behöver är en liten kruka och en vitlöksklyfta.