Torr som fnöske!

Torr som fnöske!

Fnöske är ett material som lätt fångar upp gnistor och glöder bra. Det utvinns ur fnösktickan (Fomes fomentarius) som är en flerårig svamp man kan plocka året runt. Att plocka tickan går dock inte under allemansrätten så kom ihåg att be om lov först om du inte är på egen mark.

Ta bort det gråa, hårda ytan på toppen av fnösktickan. Därunder sitter det skikt som används för att göra fnösket. Skiva det i ett par mm tjocka skivor. Fortsätt skiva tills de underliggande rören kommer fram. Lägg skivorna över natten i björkasklut eller pottaska. Låt skivorna torka och banka sedan fnösket mjukt med en träklubba eller gnugga och sträck med fingrarna. Riv fnösket lite i kanten så att det får en luddig yta, det gör att gnistorna fångas upp ännu lättare. För att få igång elden kan det glödande fnösket läggas ihop med enebark och torrt gräs i en näverrulle. Sedan blåser man tills en låga slår upp.

Också bra att veta:

  • Du har säkert hört uttrycket ”Det brinner som fnöske”. Men fnöske brinner faktiskt inte, däremot glöder det mycket bra och det är därför man använder det för att ”fånga upp” gnistorna när man till exempel slår eld med flinta och stål.
  • En glödande fnösketicka håller myggen borta.
  • Förväxla ej fnösketicka med den mjuka 1-åriga björktickan som användes som nåldyna, strigel och dekorationer.
  • Av det skinnliknande materialet gjorde man förr också kläder. På Livrustkammaren i Stockholm finns en mössa och en rock, som båda är tillverkade av fnöske. De är från början av 1700-talet. Ända in på 1920-talet tillverkades kläder av fnöske i Mellaneuropa.