Ut med granen, in med tulpanen!

Ut med granen, in med tulpanen!

Den härliga krispigheten och de vackra färgerna ger oss de första vårkänslorna fast det fortfarande är vintermörkt. Så njut av våren inomhus innan grönskan tar fart på allvar där ute i naturen. Och glöm inte att fira Tulpanens Dag den 15:e januari!

Vi svenskar är faktiskt "världsmästare" på att köpa tulpaner.  Visste du att det odlas 150 miljoner tulpaner varje år i Sverige? Det är inte så konstigt för svenskarna är ett tulpanälskande folk och det finns inget land i hela världen som köper så mycket tulpaner per person som vi gör. Finland kommer på andra plats och Danmark på tredje, så det är här i mörka Norden intresset för dessa färgglada glädjespridare är störst.

 

Här kommer några enkla tips om hur du tar hand om dina tulpaner så du får njuta av blomningen under en längre tid:

1. Välj redan i butiken rätt tulpaner, de ska vara spänstiga och lite frasiga. Knoppen ska inte vara helt grön utan du ska tydligt kunna se blommans färg.

2. Innan du sätter tulpanerna i vatten så gör en ny, rak snittyta med en vass kniv en centimeter upp på stjälken – använd inte en sax då det klämmer samman vattenkärlen i skaftet. Låt blommora stå kvar i plasten i minst en timme.

3. Fyll på med kallt vatten och låt blommorna stå så svalt det går där de inte nås av direkt solljus, undvik även platser nära varma element.

4. Ta bort all frukt i närheten av tulpanerna, de utsöndrar etylengas vilket inte är bra för blomman.

5. Tulpanerna älskar kallt vatten så se därför till att byta vattnet ofta. När blommorna slagit ut kan du även lägga i några isbitar lite då och då, det kyler ner det rumsvarma vattnet och ger tulpanerna det kalla vattnet de älskar så.

6. Ett annat traditionellt husmorsknep är att lägga lite potatismjöl i vattnet, det ger tulpanerna stärkelse och gör att de står bättre.

7. Har du möjlighet så ställ vasen extra svalt under nätterna, exempelvis i närheten av fönstret eller på en veranda.

8. Snitta gärna om blommorna efter några dagar.

9. Tulpaner fortsätter att växa även i sin vas, blir de för bångstyriga kan du alltid snitta en bit av stjälken.