Skogsdag i Ottsjön

Skogsdag i Ottsjön

Den 3:e oktober anordnade Krokoms SBO en skogsdag i Ottsjön mellan Föllinge och Hammerdal, med intressanta föredrag om pärlugglan, skogens vatten, motorsågskörkort och med maskinvisning. Ca 40 personer deltog i dagen.

Först ut i programmet var Knut Klefbom från Strömsund som pratade om sina erfarenheter med pärlugglan och hur den kan minska angrepp av sork i planteringar. Genom ett forskningsprojekt på 60-talet satte han upp holkar i Frostviken och upptäckte sedan att det var mycket mindre angrepp på planteringarna i närheten av holkarna där det häckade pärluggla. Han beskrev ugglan som sorkfångande maskiner som kan ta över 100 sorkar på en natt för att föda sina ungar. Han visade hur man bygger holkar för pärluggla och beskrev lämpliga ställen att sätta upp dem på.

Ture Löfroth visade sin PTH crusher vägfräs/stenkross på en sträcka av en skogsbilväg där det stack upp flera större stenar. Fräsen krossade dessa stenar och resultatet blev en fin vägbana, fri från ojämnheter. Han berättade om fördelar med att använda maskinen för renovering av vägar.

Jeanette Olofsson och Per-Olof Hermansson, båda medlemmar av Krokoms SBO:s styrelse, pratade om studiecirkeln Skogens vatten respektive motorsågskörkort. 

Dagen blev lyckad och var uppskattad bland besökarna.

/Daniel Isvén ordförande i Krokoms sbo